Market Viale

Poreč

Geolokacija
45°13'26''N 13°35'46''E
Adresa
Ulica Rade Končara
Grad
Poreč
Država
Hrvatska

Uređenje Marketa Viale u Poreču, sastavni je dio Zone C Studije rive grada Poreča. Zona se nalazi na prilazu gradskoj jezgri i predstavlja tranzicijski dio gradske rive. Studija je predvidjela otvaranje vizura, jasne i kontinuirane pješačke pravce te uvođenje javnih sadržaja kojima bi se podigla kvaliteta i ugodnost boravka korisnika. Realizacija projekta zamišljena je u fazama. Uređenje Marketa Viale, tzv. gradske nadstrešnice, prva je faza gradnje i uređenja rive grada Poreča.

Kako bi Market postao mjesto aktivnog života lokalne zajednice i posjetitelja grada, na prostoru današnjeg „trgovišta“ s mnoštvom neadekvatnih privremenih građevina, preklapaju se trgovi, terase i parkovi, ukida parking te uz zadržavanje postojećih stabala i uvođenje nove regulacije prometa oblikuje velika površina za javnu namjenu i gradnju nadstrešnice.

Planirani objekt je višenamjenski: ugostiteljsko trgovački, izložbeni, koncertni - te bi trebao preuzeti funkciju suvremene "gradske lođe", mjesta za druženje, održavanje manjih koncerata, manifestacija i sl. Zamišljen je kao jednostavna građevina sa jezgrama u kojima se nalaze osnovne funkcije (wc, spremišta..) natkrivena prohodnim krovom - vidikovcem. Fasada je gotovo u potpunosti fleksibilna, te se tijekom toplih mjeseci prostor otvara i povezuje s vanjskim.

Fasada definira natkriveni prostor oko jezgri (fiksnih „kioska“), meandrirajući stvara odnos s vanjskim prostorom u vidu natkrivenih ulaza i terasa. Sastoji se od fiksnih i pomičnih dijelova. Fiksni dijelovi zamišljeni su kao police i prostori za sjedenje (poput separea) s vanjske strane obloženi staklom i ornamentiranom zaštitom od sunca. Ista zaštita nalazi se i na staklu pomičnih panela čijim se otvaranjem interijer marketa prožima s javnim prostorom. 

Krajnje sjeverni i krajnje južni dio marketa mogu se zatvoriti i pretvoriti u zasebne prostorije s izravnim pristupom šanku odnosno kioscima. Na taj način se omogućuje organizacija raznih privatnih, javnih i polu-javnih događanja (izložba, kongres, koncert, večer poezije...).

Oko nadstrešnice se prema rivi kaskadno spuštaju nisko zelenilo i zone popločenja. Na kaskadama su, pod krošnjama većih stabala, oblikovane zone sjedenja i opuštanja s klupama, urbanom opremom i stalcima za bicikle. Klupe su zamišljene kao drveni deckovi na kojima se može sjediti i ležati. Postojeće drveće je sačuvano a popločenje partera neprekinuto prelazi u interijer Viala. Ljeti, kada se pomične stijene marketa otvaraju, unutarnji i vanjski prostor djeluju kao jedan. Jugo-zapadno od marketa oblikovan je park sa značajno većim zelenim površinama, dječjim igralištem i urbanom opremom integriranom unutar zelenih otoka.

Fact Sheet

naziv projekta

Market Viale

broj projekta

267

program

javno, turizam

status

projekt

projektiranje

2017 - 2018

Lokacija

Hrvatska, Poreč, Ulica Rade Končara

Površina parcele

4037 m²

Tlocrt

1604 m²

nadmorska visina

2,5 m

autor

3LHD

klijent

Grad Poreč

Projektni tim

Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Irena Mažer Hranuelli, Andrej Filipović, Ida Ister

Vizualizacije

Mario Harni, Branimir Turčić


Vizualizacije

Nacrti

Back to top Back to projects