Kuća N
realizacija, Zagreb, 2008.

Kuća N smjestila se u drugom, mirnijem redu ulice Pantovčak na zapadnim obroncima sa pogledom na šumu i panoramu grada.
Pristup na parcelu s južne strane, relativno uska i dugačka parcela, te strma padina, bili su ključni elementi  koji su uvjetovali smještaj kuće i organizaciju sadržaja  u njoj.
Prevelika blizina susjednih objekata istočno i sjeverno utjecala je na njeno relativno kompaktno oblikovanje sa redukcijom otvora na tim pročeljima. Smjerovi kretanja u interijeru dodatno su naglašeni u vanjskom volumenu kuće i predstavljaju njegov glavni oblikovni element. Cijela je kuća, njena pročelja i krov, obložena istim materijalom; tamnosmeđim HPL pločama, kako bi njen volumen u kontrastu sa velikim otvorima, bio što kompaktniji.
Prizemna ujedno i ulazna etaža  na kojoj su smješteni dnevni sadržaji proširuje se na vanjski teren preko drvenih terasa, natkrivenih, otkrivenih i na kraju posve prirodnih šljunčanih površina upisanih u travi. Za razliku od dnevnog boravka i blagovanja kontakt kuhinje i vanjskog prostora nije tako izravan. No ipak, smještaj kuhinje na neatraktivnoj poziciji u odnosu na susjede i okolni teren iskorišten je kao prednost, otvaranjem širokog uglovnog prozora u ravnini sa terenom.  Na taj se način radna ploha, postavljena duž prozora, vizualno produžila po travnjaku u vrt.
Nezgodna pozicija pristupnog puta koji se provlači duž čitave parcele onemogućava otvaranje i izlaz dnevnog boravka na najpoželjnijoj južnoj strani, već se ovdje ostakljenje skromno penje u trokutastoj formi prema jugozapadnom uglu i spaja sa velikim staklenim stijenama na zapadnoj strani kuće koje se potpuno rastvaraju i tako spajaju dnevni boravak sa vrtom.
Glavni akcent interijera je dvoetažni prostrani hall ujedno i glavna poveznica prizemlja i kata, u kojem dominira viseća Poulsenova "artičoka" okupana difuznim zenitalnim osvjetljenjem koje dopire iz visokog uglovnog prozora i daje cijelom prostoru poseban ugođaj.
Kat je posvećen intimnim sadržajima; radna galerija, dječji i roditeljski trakt, iz kojeg se kroz dojmljiv ugaoni prozor pruža najljepši pogled.
Podovi u uljanom tiku i bijeli zidovi  stvaraju decentnu bazu za bilo koju kolorističku intervenciju u budućem korištenju kuće. 
Posebna pažnja je posvećena osvjetljenju prostorija, pa su tako sanitarni i garderobni prostori osvjetljeni krovnim svjetlicima, kako bi tim prostorijama omogućili što kvalitetnije i prirodnije osvjetljenje. Dvorana za vježbanje smještena u podrumu,  jedini izvor svjetla dobila je kroz kružne, staklene, stropne svjetlike smještene  uz južnu staklenu stijenu u podu dnevnog boravka.
Jednostavnost i kompaktnost volumena, ograničen odabir materijala te posljedično i boja u konačnici čini da kuća neodoljivo podsjeća na grumen fine crne čokolade ostavljen na vrhu zelene livade.

NAZIV PROJEKTA Kuća N

BROJ PROJEKTA 128

PROGRAM stanovanje

STATUS realizacija

PROJEKTIRANJE 2005-2006

GRADNJA 2006-2008 , po planu

LOKACIJA Hrvatska, Zagreb

OBUHVAT 746 m²

BRUTO POVRŠINA 480 m²

VOLUMEN 1787 m³

TLOCRTNA POVRŠINA 175 m²

NADMORSKA VISINA 285 m

AUTOR 3LHD

PROJEKTNI TIM Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Josipa Knez

SURADNICI PROJEKTNOG TIMA Romana Ilić, Lucija Staničić

FIZIKA ZGRADE B.M.P. - Mateo Biluš

PROJEKT KONSTRUKCIJE Palijan - Ivan Palijan

PROJEKT TERMOTEHNIČKIH INSTALACIJA Bramini - Miroslav Janičijević

PROJEKT ELEKTROINSTALACIJA IPZ-elektroinženjering 22 - Branko Čorko

PROJEKT VODOVODA I ODVODNJE Avoka-Ing - Vedran Vrabec

PAMETNA KUĆA SCHRACK Energietechnik - Eugen Zeneral

TEHNIČKA ZAŠTITA Elteh - Milivoj Kovačić

TROŠKOVNIK Štefica Prosinečki

PROJEKT UREĐENJA KRAJOBRAZA Ines Hrdalo

FOTOGRAFIJA Damir Fabijanić