Hotel Punat
projekt, Punat, 2015.

Novi Hotel Punat nalazi se na otoku Krku, u turističkom gradu Puntu. Smješten je u prekrasnoj staroj borovoj šumi u neposrednoj blizini mora, a pješačkom šetnicom odmah ispred hotela. Marina Punat s morskim vezovima nalazi se odmah ispred budućeg hotela. Na parceli se nalaze dvije postojeće hotelske zgrade koje bi trebale biti zamjenjene novim hotelom koji će poštovati sve prirodne uvjete lokacije (borovu šumu) i biti u skladu s položajem ostalih zgrada.
Hotel slijedi zelenu granicu parcele, obuhvaćajući park tlocrtom u obliku slova L, što svim sobama i javnim prostorima pruža pogled na borovu šumu i Jadransko more. Istodobno prati nagib parcele prema moru, maksimalno uvažavajući postojeću borovu park šumu i arheološki lokalitet na parceli. Svi vanjski prostori organizirani su u skladu s ovim konceptom i dostupni su javnosti. Prometna i pješačka organizacija slijedi osnovni koncept. Novi je hotel jednostavan, tri odnosno četiri kata visok i usklađen s postojećim zgradama. Nagib parcele omogućio je jednostavnu organizaciju volumena, sjeverno krilo ima četiri nadzemne etaže, a južno je zbog nagiba parcele iste visine sa tri nadzemne i jednom podzemnom etažom. Podzemna etaža je opcionalna podzemna garaža - prema pravilniku za hotele u Republici Hrvatskoj projekt ima dovoljan broj parkirališnih mjesta na postojećem otvorenom parkiralištu, ali klijent je želio opciju s mnogo više parkirnih mjesta.
Prilaz novom hotelu s glavnim ulazom i drop off-om planiran je od postojeće ulice I. G. Kovačića na istočnoj strani parcele. Kolni prilaz vanjskom parkiralištu organiziran je sa sjeverne strane. Klasični betonski parking pretvara se sadnjom drveća u zeleni park. Pješački pristupi hotelu nalaze se sa istočne i zapadne strane parcele.
Glavni javni prostori hotela smješteni su u prizemnoj etaži zgrade. Lobby, bar, restoran i dječja zona sa ostakljenom fasadom kaskadno prate nagib parcele prema zapadu i moru. Svi javni prostori imaju izravan pristup međusobno povezanim terasama koje se prostiru prema postojećoj park šumi. Wellness zona se nalazi u južnom krilu, otvorena prema zapadu, sa svim vanjskim sadržajima i bazenima orjentiranim prema parku i terasama. Sobe su organizirane iznad javnih prostora u dvije identične etaže L oblika. Većina soba ima pogled na park šumu ili na more i otoke. U hotelu postoje tri tipologije soba, jedna standardna i dvije obiteljske. Sve sobe imaju potpuno ostakljene loggie koje pružaju sjenu i zaštitu od mediteranskog sunca i omogućuju boravak na otvorenome tijekom cijele godine.
Interijer hotela lagan je i jednostavan. Atmosfera, raspoloženje i odabir materijala oblikovani su paletom boja mediteranskog krajolika - svijetli, živi i puni života. Kolorit je koristi na svim tkaninama, namještaju i opremi. Pri oblikovanju vanjskog prostora također su korišteni prirodni elementi, kameni zidovi, drvene podne obloge, jednostavni drveni i tkani namještaj. Fasada je oblikovana u skladu sa osnovnim konceptom, pomoću velikih staklenih pregrada u svim javnim prostorima u prizemlju. Omogućuje vidljivost i pogled kroz sve javne prostore te povezuje vanjske i unutarnje prostore s refleksijama prirode. Osnovna karakteristika etaža sa sobama su loggie sa standardiziranim rešetkama od anodiziranog aluminija, materijala koji ima izgled patinirane mjedi. Oni oblikuju ograde i otvore na loggiama, pružaju hlad i imaju ulogu glavnog elementa dizajna hotela.

NAZIV PROJEKTA Hotel Punat

BROJ PROJEKTA 245

PROGRAM turizam

STATUS projekt

PROJEKTIRANJE 2015-2015

LOKACIJA Hrvatska, Punat, Obala 94

OBUHVAT 19741 m²

BRUTO POVRŠINA 13946 m²

TLOCRTNA POVRŠINA 4641 m²

NADMORSKA VISINA 5,5 m

KLIJENT Hoteli Punat

AUTOR 3LHD

PROJEKTNI TIM Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Uršula Juvan, Maja Milojević, Iva Peručić, Tomislav Soldo, Dora Stipaničić, Jure Živković, Maša Milovac

VIZUALIZACIJE Boris Goreta