Hotel Punat
project, Punat, 2015.

The new Hotel Punat is located in the tourist city of Punat on the Island of Krk in Croatia. The plot is situated in a beautiful old pine forest near the sea, with a pedestrian promenade - lungo mare just outside the hotel. Marine mooring lines are located directly outside the hotel and Marina Punat is located 500m away from the property. There are two existing hotel buildings on the site, which should be replaced with a new building with respect to the local environment, the sites' existing natural conditions - Pine Forest, and accordingly to the position of the old buildings.
The newly proposed hotel follows the "green boundary" of the plot in an "L shaped" layout, embracing the park and giving all of the rooms and public spaces a view towards the pine forest and the Adriatic Sea. At the same time it is following the slope towards the sea, maximally preserving the forest and the archeological site present at the location. All outside spaces are organized in accordance with this and they are accessible to the public. Traffic/pedestrian scheme is also in accordance with this concept. The new hotel is a simple, three/four floors high and compact building in harmony with existing structures.
The slope of the site enabled a simple organization of the volume, with the north wing with four floors above the ground and the south wing on the same level with three floors above ground and one below. The level below ground is an optional underground garage - according to Croatian hotel regulations the hotel has enough parking spaces on the open parking lot, but the client wanted an option with much more parking spaces. Main access to the new hotel with a main entrance and a drop off area is planned from the existing I.G.Kovacica Street on the east side of the site. Vehicle access to the outdoor parking area is organized on the north side of the plot. A classic parking lot is to be transformed into a green park by planting trees. Pedestrian accesses are from the east and west Park side of the plot.
The main public spaces are laid out on the ground floor of the building. The glazed façade of the lobby, bar, restaurant and a kids playing zone are following the slope, cascading towards the west and the sea. All public spaces have a direct access to outdoor terraces which are mutually connected and laid out in the existing Park Forest. The Wellness zone is in the south wing, open to the west, with all the outside spaces, pools, spreading into park / pool terraces. The rooms are organized in two identical L-shaped floors above the public spaces. Most of the rooms overlook either the park or have a view towards the sea and the archipelago. There is a basic standard room and two family room types. All rooms have a completely glazed opening to the outside and covered loggias providing shading from the Mediterranean sun and extending the ability to stay on the terrace all year long.
The Hotel interior design is considered very light and simple. Atmosphere, mood and material boards were formed with a color palette of the Mediterranean Nature. They are bright, vivid, and full of life. Natural atmosphere is used in all fabrics, furniture, fixture and equipment. Design of the exterior also uses natural elements such as stonewalls, wooden decks, and simple wooden and woven furniture. The facade tries to answer the main concept by using large glazed elements in the all-public areas on the ground floor. This provides visibility throughout all of the public spaces and connects outdoor and indoor areas with reflections of nature. The main design feature of the room floors are loggias with standard anodized aluminum bars - these elements have the appearance of patina brass. They are railings and louvers, and provide shade and act as a main design element of the hotel.

PROJECT NAME Hotel Punat

PROJECT NO 245

PROGRAM hospitality

STATUS project

PROJECT 2015-2015

LOCATION Croatia, Punat, Obala 94

SITE AREA 19741 m²

GROSS FLOOR AREA 13946 m²

FOOTPRINT 4641 m²

ALTITUDE 5,5 m

CLIENT Hoteli Punat

AUTHOR 3LHD

PROJECT TEAM Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Uršula Juvan, Maja Milojević, Iva Peručić, Tomislav Soldo, Dora Stipaničić, Jure Živković, Maša Milovac

VISUALIZATIONS Boris Goreta